Ławka miejska z ziołami

Ławka miejska z ziołami

Idąc za trendami eko-miast, Fundacja Inicjatywa B we współpracy z firmą ZaprojektujOgród.com stworzyła instalację rekreacyjno-ekologiczną, z której mogą korzystać mieszkańcy Żarowa. Siedzisko miejskie zostało ustawione przy ul. Dworcowej.

Ławka miejska z ziołami składa się z siedziska o wymiarze: 40 cm x 120 cm oraz dwóch donic o wymiarach: 40 cm x 40 cm. Ławka wyposażona jest także w małe tabliczki opisowe informujące mieszkańców Żarowa o aktualnych nasadzeniach, ziołach którymi można się częstować!

W pierwszej doniczce znajdą się następujące nasadzenia: zioła pochodzenia śródziemnomorskiego (np. Pietruszka włoska naciowa, Cząber górski, Tymianek srebrny oraz Rozmaryn płożący).

Pietruszka włoska naciowa (Petroselinum crispum var. neapolitanum)– Posiadam pierzaste, karbowane, ciemnozielone listki o niezwykłym smaku i zapachu. Wędrówkę po całej kuli ziemskiej rozpoczęłam od obszarów Morza Śródziemnego. Świeże liście zawierają wiele witamin: C, A, E oraz żelazo, magnez, miedź, wapń, potas, fosfor, mangan. Mam działanie krwiotwórcze, poprawiam krążenie, przeciwdziałam pogarszaniu się wzroku, zapobiegam krzywicy i szkorbutowi, posiadam właściwości moczopędne i odtruwające. Idealnie komponuję się z różnymi sosami, sałatkami i młodymi ziemniakami. Gałązki można podsmażyć w oleju, będę wówczas aromatycznym dodatkiem do owoców morza. Używa się mnie do omletów, zup, potraw z jaj, ryżu, podkreślam smak mięs oraz serów.

Cząber górski (Satureja montana)– Posiadam ostre, ciemnozielone listki w postaci igiełek oraz obficie występujące różowe kwiaty. Występuję na terytoriach Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. Rosnę przede wszystkim na terenach górzystych. Działam rozkurczowo, pobudzam wydzielanie soku żołądkowego, działam bakteriobójczo na niekorzystną florę jelitową, łagodzę stany zapalne przewodu pokarmowego. Napary podawaj jako środek uspokajający w napięciu przedmiesiączkowym i w okresie menopauzy. Niezwykle ziołowy aromat moich liści sprawia, że nadaję się do przyprawiania i konserwowania kiszonych ogórków, kapusty, karczochów, do przyprawiania serów, ziemniaków, kiełbas i ryb, oraz przede wszystkim wszelkich potraw ciężkostrawnych.

Tymianek srebrny (Thymus vulgaris ‚Silver Edge’)– Mam drobne, wiecznie zielono-szare listki o charakterystycznym, ziołowym zapachu i korzenno-gorzkawym smaku. Występuję w Europie, Azji, Afryce i Wyspach Kanaryjskich. Wzmagam apetyt, poprawiam trawienie. Wywary pobudzają pracę jelit i żołądka, a także zapobiegają wzdęciom. Mam działanie bakteriobójcze, dezynfekujące i przeciwzapalne, można mną płukać gardło. Wchodzę w skład wielu leków przeciwko nieżytowi żołądka. W kuchni, szczególnie francuskiej i włoskiej wykorzystywana jestem w postaci świeżych lub suszonych części jako przyprawa wielu dań mięsnych, bigosu, wędlin, pasztetów, serów, sałaty czy pizzy. Dodaje się mnie do ciężkich zup i ostrych sosów.

Rozmaryn płożący (Rosmarinus officinalis ‚Prostratus’)– Mam długie, płożące łodygi z ciemnozielonymi, grubymi listkami przypominającymi igiełki o aromatycznym zapachu i gorzko-korzennym smaku. Występuję na obszarach Morza Śródziemnego. Jestem wykorzystywany w przemyśle spożywczym, kosmetycznym, farmaceutycznym i perfumeryjnym. Posiadam właściwości lecznicze. Napar z suszonych liści zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, poprawia trawienie, działa moczopędnie. Olejek rozszerza naczynia krwionośne. Używany zaś podczas kąpieli uspokajam, poprawiam krążenie krwi, ujędrniam skórę. Jako przyprawa wykorzystywany jestem w kuchni hiszpańskiej, bałkańskiej, meksykańskiej do baraniny, dziczyzny, pieczeni jagnięcej i wieprzowej, wędlin oraz ryb. Poprawiam smak zup jarzynowych, ziemniaków, sosów, sałatek, pizzy. Doskonale sprawdzam się do marynat. Często występuję jako składnik mieszanek ziołowych. Gałązki można rzucić na rozżarzony węgiel podczas grillowania mięsa. Nada mu to specyficznego aromatu.

W drugiej doniczce znajdą się następujące nasadzenia: zioła pochodzenia azjatycko-chińskiego (np. Oregano, Estragon francuski, Szczypiorek oraz Seler chiński).

Oregano (Origanum ‚Gold Nugget’)– Mam duże, okrągłe i gęsto ułożone złote listki o delikatnym, przyprawowym aromacie. Pochodzę z środkowej części Azji. Posiadam właściwości lecznicze. Dawniej stosowano mnie przy zatruciach pokarmowych, jako środek uśmierzający bóle głowy czy zębów. Obecnie stosowane jestem w postaci olejków lotnych do uspokajających i działających przeciwbólowo kąpieli aromatycznych. Podaje się mnie również jako lek żołądkowy, przeciwskurczowy, dezynfekujący, moczopędny, przeciwzapalny. W kuchni uważa się mnie za doskonałą przyprawę do wędlin, sałatek, sosów i ryb. Sprawdzam się jako przyprawa do pieczonego mięsa, cielęciny, zup, pieczonych ziemniaków. Całe gałązki można kłaść na żar pod rusztem, nada to charakterystyczny delikatny aromat smażonym potrawom. Nadaję się jako świeży i zielony dodatek do pizzy lub zapiekanek.

Estragon francuski (Artemisia dracunculus)– Mam podłużne, zakończone ostrym końcem, ciemnozielone listki o charakterystycznym, pikantnym, korzenno-ziołowym smaku. Pochodzę z terenów dzisiejszej Rosji. Działam wzmacniająco, pobudzam apetyt i trawienie, uspokajam. Posiadam olejek lotny stosowany w produkcji leków. Jestem stosowany jako przyprawa do potrawy z ryżu czy ryb, lekko anyżkowa. Octu ze mnie używa się do marynowania ogórków, dyni i innych warzyw, do przygotowania sosów, kalafiorów, szparagów, pomidorów, mięsa cielęcego, drobiowych kotletów, jagnięciny oraz krabów. Poprawiam smak wędlin i boczku. Jestem składnikiem masła ziołowego.

Szczypiorek (Allium schoenoprasum)– Posiadam ciemnozielone, rurkowate liście o charakterystycznym smaku i zapachu. Występuję w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Moje liście bogate są w witaminy oraz sole mineralne. Pobudzają apetyt i wzmacniają żołądek. Mają właściwości bakteriobójcze, moczopędne i wzmagają przemianę materii. Stanowię bardzo zdrowy, niezastąpiony składnik wielu sałatek warzywnych, zup, potraw mięsnych i rybnych, serków oraz twarożków, past, jajecznicy, kanapek, zimnych przekąsek.

Seler chiński (Apium graveolens)– Mam duże, ciemnozielone, pierzaste listki o silnym, korzennym i balsamicznym smaku i zapachu. Pochodzę z Chin. Jestem bogaty w wiele składników mineralnych np. potas, wapń, fosfor i witamin z grupy B. Wzmacniam układ nerwowy, oczyszczam organizm z toksyn, działam uspokajająco, przeciwdepresyjnie i przeciwbólowo. Dzięki olejkom eterycznym w liściach i korzeniu, chętnie wykorzystywany jestem w kuchni. Niska kaloryczność powoduje, że stosuje się mnie przy dietach redukcyjnych, a także do wszelkich sałatek warzywnych, zup, sosów czy potraw mięsnych. Stanowię składnik zdrowych, oczyszczających koktajli.

Zobacz fotorelację z otwarcia Ławki miejskiej z ziołami. Organizator: Fundacja Inicjatywa B. Partnerzy: Zaprojektuj Ogród.com, Kwiaciarnia Anny Jakubowskiej-Semik oraz Agencja Reklamowa Geospace.

Share on
Dodaj komentarz